Page 10 - Polatlı Ticaret Borsası - E-Bülten Sayı : 2
P. 10
Sayfa 9
buğday teknolojik kalitesini bozmasının nedeni, bu zararlının buğdayı emerek
beslenirken taneye bıraktığı yüksek proteolitik enzim aktivitesine sahip sindirim
salgısıdır. Bu enzim gluten proteinlerini parçalayarak, buğday kalitesini önemli düzeyde
düşürmektedir.
Süne zararı, buğday tanelerinin göz ile muayene edilmesi sonucunda kolaylıkla tespit
edilebilir. Ancak bazı tanelerde süne zararının varlığı çok dikkatli göz muayenesi ile
belirlenebilmektedir. Bazı durumlarda büyüteç kullanımına gereksinim duyulmaktadır.
Süne zararı, tane üzerinde bir veya birden fazla küçük siyah veya kahverengi nokta ve bu
noktalar etrafında çoğu zaman çöküntü ile birlikte açık (beyaz) renkli bir bölge
olmasından anlaşılmaktadır. Bu noktalar (leke), sünenin mevcut olan iki hortumundan
bir yada ikisini batırarak buğdayın özünü emdiği yerler olup genellikle iğne ucu
büyüklüğündedir ve bu taneler süne yenikli taneler olarak tanımlanmaktadır.
Ayrıca sünenin bitkiye verdiği zararın buğdaydan buğdaya farklılık gösterdiği ve aynı
emgi düzeyinde olan farklı buğday çeşitlerinin farklı olabileceği yapılan çalışmalarda
görülmektedir.
Her türlü iklim ve toprak şartlarında yetişebilecek çok sayıda çeşide sahip olan
buğday geniş bir coğrafyada üretilmektedir. Dünya buğday alanlarının yaklaşık %90 ‘ı
Kuzey Yarım Küre’de yer almaktadır.
2017/2018 döneminde küresel buğday üretimi yüksek verim sayesinde bir önceki
döneme göre yaklaşık 4 milyon ton artışla tarihin en yüksek değeri olan 758 milyon ton
düzeyine yükselmiştir. Dünya buğday ekim alanları 2017/2018 döneminde 219 milyon
hektarla gerçekleşmiştir.
2017/2018 dönemi buğday üretimi tahminlerinde Dünya’da ilk sırada AB (28)
Bölgesi yer almaktadır. Bunu %17 ile Çin, %13 ile Hindistan takip etmektedir. Türkiye
Dünya buğday üretiminde Dünya’da 9.sırada yer almaktadır. Dünya’da son beş yıldır
artış eğiliminde olan buğdayın ortalama verim, 2017/2018 döneminde önceki döneme
göre %2 artış göstererek rekor seviyesine (3,45 ton/ha) ulaşmıştır.
Dünya’da en büyük ekim alanı sırasıyla Hindistan, Rusya ve AB’de bulunmaktadır.
Dünya’da ve Türkiye’de buğday tarımı insan beslenmesindeki temel besinlerin ham
maddesi olması açısından diğer tarımsal ürünlere göre ayrı bir öneme sahiptir.
Ülkemizde 23.4 milyon hektar alanda tarım yapılmaktadır. Ülkemiz Dünya ekim alanının
%3,5 ‘ine sahiptir. Tarım alanlarımızın %66,4 nadas alan hariç 15,5 milyon hektarı tarla
ziraatine ayrılmıştır. Bu alanın da %71’inde 11.1 milyon hektar hububat ekilmektedir.
Son 10 yılın buğday ekim alanları 7,5-8,1 milyon hektar arasında, üretim miktarı 17,8-
21,5 milyon ton arasında gerçekleşmiştir. Ülkemizde her bölgede yetiştirilen buğday
özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde yaygın olarak üretilip, %32 ile ilk sırada yer almaktadır.
Martart / 2019/ 2019
M
MartMart / 2019/ 2019