Page 10 - Polatlı Ticaret Borsası - E-Bülten Sayı : 2
P. 10

Sayfa   9

                   buğday  teknolojik  kalitesini  bozmasının  nedeni,  bu  zararlının  buğdayı  emerek
                   beslenirken  taneye  bıraktığı  yüksek  proteolitik  enzim  aktivitesine  sahip  sindirim
                   salgısıdır. Bu enzim gluten proteinlerini parçalayarak, buğday kalitesini önemli düzeyde
                   düşürmektedir.

                      Süne zararı, buğday tanelerinin göz ile muayene edilmesi sonucunda kolaylıkla tespit
                   edilebilir.  Ancak  bazı  tanelerde  süne  zararının  varlığı  çok  dikkatli  göz  muayenesi  ile
                   belirlenebilmektedir. Bazı durumlarda büyüteç kullanımına gereksinim duyulmaktadır.
                   Süne zararı, tane üzerinde bir veya birden fazla küçük siyah veya kahverengi nokta ve bu
                   noktalar  etrafında  çoğu  zaman  çöküntü  ile  birlikte  açık  (beyaz)  renkli  bir  bölge
                   olmasından anlaşılmaktadır. Bu noktalar (leke), sünenin mevcut olan iki hortumundan
                   bir  yada  ikisini  batırarak  buğdayın  özünü  emdiği  yerler  olup  genellikle  iğne  ucu
                   büyüklüğündedir ve bu taneler süne yenikli taneler olarak tanımlanmaktadır.

                      Ayrıca sünenin bitkiye verdiği zararın buğdaydan buğdaya farklılık gösterdiği ve aynı
                   emgi  düzeyinde  olan  farklı  buğday  çeşitlerinin  farklı  olabileceği  yapılan  çalışmalarda
                   görülmektedir.

                      Her  türlü  iklim  ve  toprak  şartlarında  yetişebilecek  çok  sayıda  çeşide  sahip  olan
                   buğday geniş bir coğrafyada üretilmektedir. Dünya buğday alanlarının yaklaşık %90 ‘ı
                   Kuzey Yarım Küre’de yer almaktadır.

                      2017/2018  döneminde  küresel  buğday  üretimi  yüksek  verim  sayesinde  bir  önceki
                   döneme göre yaklaşık 4 milyon ton artışla tarihin en yüksek değeri olan 758 milyon ton
                   düzeyine yükselmiştir. Dünya buğday ekim alanları 2017/2018 döneminde 219 milyon
                   hektarla gerçekleşmiştir.

                      2017/2018  dönemi  buğday  üretimi  tahminlerinde  Dünya’da  ilk  sırada  AB  (28)
                   Bölgesi yer almaktadır. Bunu %17 ile Çin, %13 ile Hindistan takip etmektedir. Türkiye
                   Dünya  buğday  üretiminde  Dünya’da  9.sırada  yer  almaktadır.  Dünya’da  son  beş  yıldır
                   artış eğiliminde olan buğdayın ortalama verim, 2017/2018 döneminde önceki döneme
                   göre %2 artış göstererek rekor seviyesine (3,45 ton/ha) ulaşmıştır.

                      Dünya’da en büyük ekim alanı sırasıyla Hindistan, Rusya ve AB’de bulunmaktadır.

                      Dünya’da ve Türkiye’de buğday tarımı insan beslenmesindeki temel besinlerin ham
                   maddesi  olması  açısından  diğer  tarımsal  ürünlere  göre  ayrı  bir  öneme  sahiptir.
                   Ülkemizde 23.4 milyon hektar alanda tarım yapılmaktadır. Ülkemiz Dünya ekim alanının
                   %3,5 ‘ine sahiptir. Tarım alanlarımızın %66,4 nadas alan hariç 15,5 milyon hektarı tarla
                   ziraatine ayrılmıştır. Bu alanın da %71’inde 11.1 milyon hektar hububat ekilmektedir.
                   Son 10 yılın buğday ekim alanları 7,5-8,1 milyon hektar arasında, üretim miktarı 17,8-
                   21,5  milyon  ton  arasında  gerçekleşmiştir.  Ülkemizde  her  bölgede  yetiştirilen  buğday
                   özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde yaygın olarak üretilip, %32 ile ilk sırada yer almaktadır.









                                                                                               Martart  / 2019/ 2019
                                                                                               M
                                                                                               MartMart  / 2019/ 2019
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15