Page 16 - Polatlı Ticaret Borsası - E-Bülten Sayı : 5
P. 16

Sayfa   15

                   POLATLI TİCARET BORSASI LABORATUVARINDA YAPILAN İŞLEMLER

                   1- Sonu raporlamayla biten fiziksel analizler işlem sırası:


                   -Numune  karşılama  bölümünde  numune  alma  standardına  göre  numune  karşılanır.
                   Numune karşılama personeli ham verilerin kaydı yapıldığı ilk tescil fişine (Buğday, Arpa,
                   Çavdar,  Yulaf,  Tritikale  ve  Mısır  tescil  fişi)  sırasıyla  numunesi  alınıp  tartım  işlemi
                   gerçekleşen  tahıl  ürünün  tartım  numarası,  araç  plakası  ve  ürün  cinsi  yazılır.  TSE’nin
                   standardına göre analiz metot talimatına uygun olarak analiz işlemlerine tabi tutulur. İlk
                   yapılan işlem yabancı madde ayırma analizidir. Bu işlemden sonra cihaz metot talimatına
                   göre analiz işlemi yapılmak üzere IM 9500 cihazına sevkiyat yapılır. Cihaza ürün atılarak
                   Protein, Hektolitre, Rutubet değeri bulunur. Ürüne ait olan ilk tescil fişine yazılır. Görevli
                   personel cihaz yazıcısından çıkan ürüne ait fişi ilk tescil fişinin arkasına zımbalayarak asıl
                   işlemin yapıldığı analiz masasına sırasıyla sevkiyat yapar. Analiz masasında mühendis ve
                   teknikerler ürünleri TSE’nin standardına göre analiz metot talimatına uygun olarak göz
                   muayenesi ile analiz işlemi gerçekleştirilir. Bulunan değerler ürününün çeşidine göre ilgili
                   tescil fişine yazılır. TSE’nin standardına göre yüzdelikleri hesaplanarak tescil fişinde ilgili
                   yerlerine yazılır. Bu yaptığımız bütün analiz işlemleri TSE’nin derecelendirilmesine göre
                   yapılarak ürünün kalitesi yani sınıfı belirlenir ve analizi biten ürün raporlama bölümüne
                   sevk edilir. Raporlama bölümünde sırasıyla yapılan bütün ürünleri verilerin girişi yapılır.
                   Raporlama  bölümünde  ALPATA  Yazılım  firması  tarafından  akredite  bir  laboratuvar
                   olarak  TÜRK  AKREDİTASYON  KURUMU’NUN  raporlama  rehberine  ve  TSE’nin
                   standardına uygun olan raporlama formatına verilerin girişi yapılır. Verilerin girişi RFIDI
                   barkod  okuyucu  tabakları  okutularak  yapılır.  Sırasıyla  ürünlerin  analiz  verilerin  girişi
                   olur. Hesaplama butonuna tıklanarak ürünün kaçıncı sınıf olduğu belirlenir. Analize ait
                   ilave açıklama var ise seçilir. (Bitli, İki Tarla Ürünü, İki Romörk vb) Laboratuvar ürün
                   kodu  seçilir.  Hazırlayan  personel  ve  onaylayan  personel  tıklanır.  RFID  kodu  okutulur
                   sonra ürün çeşidi seçilir ve kontrol edilerek kayıt işlemi gerçekleştirilerek 2 adet rapor
                   çıktısı  alınarak  sonuçlanır.  Çıkan  raporlara  laboratuvar  şefi  tarafından  imza  kaşesi  ve
                   kontrol edilmiştir kaşesi basılarak ürüne ait tabağa konulur. Hazır olan tabaklar sırasıyla
                   asansör vasıtasıyla satış salonuna gönderilerek işlem sonuçlanır.

                   2- Sonu raporlamayla biten kimyasal analizler:

                   Bu bölümde yapılan analizler isteğe bağlı olan analizlerdir. Üyelerimizin bize talep ettiği
                   buğday  ürünlerinin  kalitesinin  testi  işlemi  gerçekleşmektedir.  Yapılan  analizler
                   akreditasyon  kapsamında,    TSE’nin  standardına  ve  analiz  metot  talimatına  göre
                   gerçekleştirilir.  Yapılan  analizler  GLUTEN  analiz  tayini,  GLUTEN  INDEX  analiz  tayini,
                   ZELEYN SEDİMANTASYON analiz tayini, HAGBERG Düşme Sayısı tayini ve KÜL  analiz
                   tayini gerçekleştirilmektedir.

                                                                                                                  Sami KARAYEL
                                                                                                                             Laboratuvar Şefi






                                                                                               M
                                                                                               Martart  / 2019/ 2019
                                                                                               MartMart  / 2019/ 2019
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21