Page 16 - Polatlı Ticaret Borsası - E-Bülten Sayı : 5
P. 16
Sayfa 15
POLATLI TİCARET BORSASI LABORATUVARINDA YAPILAN İŞLEMLER
1- Sonu raporlamayla biten fiziksel analizler işlem sırası:
-Numune karşılama bölümünde numune alma standardına göre numune karşılanır.
Numune karşılama personeli ham verilerin kaydı yapıldığı ilk tescil fişine (Buğday, Arpa,
Çavdar, Yulaf, Tritikale ve Mısır tescil fişi) sırasıyla numunesi alınıp tartım işlemi
gerçekleşen tahıl ürünün tartım numarası, araç plakası ve ürün cinsi yazılır. TSE’nin
standardına göre analiz metot talimatına uygun olarak analiz işlemlerine tabi tutulur. İlk
yapılan işlem yabancı madde ayırma analizidir. Bu işlemden sonra cihaz metot talimatına
göre analiz işlemi yapılmak üzere IM 9500 cihazına sevkiyat yapılır. Cihaza ürün atılarak
Protein, Hektolitre, Rutubet değeri bulunur. Ürüne ait olan ilk tescil fişine yazılır. Görevli
personel cihaz yazıcısından çıkan ürüne ait fişi ilk tescil fişinin arkasına zımbalayarak asıl
işlemin yapıldığı analiz masasına sırasıyla sevkiyat yapar. Analiz masasında mühendis ve
teknikerler ürünleri TSE’nin standardına göre analiz metot talimatına uygun olarak göz
muayenesi ile analiz işlemi gerçekleştirilir. Bulunan değerler ürününün çeşidine göre ilgili
tescil fişine yazılır. TSE’nin standardına göre yüzdelikleri hesaplanarak tescil fişinde ilgili
yerlerine yazılır. Bu yaptığımız bütün analiz işlemleri TSE’nin derecelendirilmesine göre
yapılarak ürünün kalitesi yani sınıfı belirlenir ve analizi biten ürün raporlama bölümüne
sevk edilir. Raporlama bölümünde sırasıyla yapılan bütün ürünleri verilerin girişi yapılır.
Raporlama bölümünde ALPATA Yazılım firması tarafından akredite bir laboratuvar
olarak TÜRK AKREDİTASYON KURUMU’NUN raporlama rehberine ve TSE’nin
standardına uygun olan raporlama formatına verilerin girişi yapılır. Verilerin girişi RFIDI
barkod okuyucu tabakları okutularak yapılır. Sırasıyla ürünlerin analiz verilerin girişi
olur. Hesaplama butonuna tıklanarak ürünün kaçıncı sınıf olduğu belirlenir. Analize ait
ilave açıklama var ise seçilir. (Bitli, İki Tarla Ürünü, İki Romörk vb) Laboratuvar ürün
kodu seçilir. Hazırlayan personel ve onaylayan personel tıklanır. RFID kodu okutulur
sonra ürün çeşidi seçilir ve kontrol edilerek kayıt işlemi gerçekleştirilerek 2 adet rapor
çıktısı alınarak sonuçlanır. Çıkan raporlara laboratuvar şefi tarafından imza kaşesi ve
kontrol edilmiştir kaşesi basılarak ürüne ait tabağa konulur. Hazır olan tabaklar sırasıyla
asansör vasıtasıyla satış salonuna gönderilerek işlem sonuçlanır.
2- Sonu raporlamayla biten kimyasal analizler:
Bu bölümde yapılan analizler isteğe bağlı olan analizlerdir. Üyelerimizin bize talep ettiği
buğday ürünlerinin kalitesinin testi işlemi gerçekleşmektedir. Yapılan analizler
akreditasyon kapsamında, TSE’nin standardına ve analiz metot talimatına göre
gerçekleştirilir. Yapılan analizler GLUTEN analiz tayini, GLUTEN INDEX analiz tayini,
ZELEYN SEDİMANTASYON analiz tayini, HAGBERG Düşme Sayısı tayini ve KÜL analiz
tayini gerçekleştirilmektedir.
Sami KARAYEL
Laboratuvar Şefi
M
Martart / 2019/ 2019
MartMart / 2019/ 2019